Sinds 2009 voorziet Water4Ghana drinkbaar water in het droge Noorden van Ghana. Elk jaar trekken studenten naar het land om projecten uit te bouwen en te onderhouden. Door onze kennis rond chemie, waterzuivering en elektromechanica in te zette, realiseren we duurzame en betrouwbare installaties. Daarvoor werken we ook samen met de verschillende lokale communities en partners zoals de Tamale Polytechnic University.
Een overzicht van onze projecten
- 2009: Project Wovoguma: we bouwden een biologische waterzuivering die vervuild water uit een dump oppompt en zuivert. De installatie is ondertussen ontmanteld omdat het dorp een aansluiting heeft gekregen op de waterleiding.
De installatie van Wovoguma in het regen- en het droogseizoen. Aan de dump komt iedereen zijn water halen, maar het dorp wast er ook hun kleren en de koeien komen er drinken. Gevolg: het water is soms sterk vervuild.
- 2012: Project Gbrimah: we gebruikten een oude, kapotte boorput en installeerden een nieuwe pomp die het water automatisch naar het centrum van het dorp transporteert over een 400 meter lange waterleiding. Daar staat een watertank met vier kranen. Zuivering gebeurt met UV en chloor, energie is afkomstig van zonnepanelen.
De bevolking helpt altijd mee met de bouw van de installatie. Zij graven onder andere de grachten voor de leidingen en bouwen de sokkels waar de polytanks. Hier laden de mensen van Gbrimah een polytank uit.
- 2013: Project Bunglung: we gebruikten een oude, kapotte boorput, installeerden een nieuwe pomp die het water automatisch transporteert over een 700 meter lange leiding naar het centrum van het dorp. Daar staat de tank met vier kranen. Zuivering gebeurt met UV en chloor, energie is afkomstig van zonnepanelen.
Voordat we starten in een dorp, doen we een uitgebreid overleg met de hele community. Het is nodig dat ze allemaal mee op de kar springen, want als ze niet mee willen werken, bouwen we ook geen installatie. De studenten worden altijd hartelijk ontvangen en slapen regelmatig in de dorpen. Op deze foto zie je de community van Bunglung.
- 2015: Project Tumay: hierbij bouwden we een waterleidingnetwerk van 2 kilometer lang dat vier verschillende dorpen van drinkwater voorziet met drie verschillende watertanks. Het water komt ook uit een in onbruik geraakte boorput die we opnieuw in dienst hebben genomen. Energie is afkomstig van het energienet.
Studenten bouwen het pomphuis in Tumay. We werken vaak met oude boorputten die we repareren. We bouwen altijd twee hokjes: het pomphuis staat aan de put en het tweede hok staat aan de tank in het dorp en controleert de zuivering.
- 2016: We plannen terug een waterleidingnetwerk, gelijkaardig aan dat van Tumay. In de periode maart/april 2016 en juli/augustus 2016 reizen studenten van Campus De Nayer in Sint-Katelijne-Waver naar Ghana om het project te verwezenlijken.